Thorstein Veblen och en kavaj av bsta tweed
Fr en tid sedan rvde jag en liten summa pengar. Dock inte tillrckligt fr att med den norsk-amerikanska nationalekonomen Thorstein Veblens ord tillhra “den arbetsfria klassen” (the leisure class) ven om summan p hans tid kanske varit tillrckligt stor fr det.
andra sidan kan det hnda att det att jag r tillrckligt generad fr att inte nmna hur mycket jag rvde redan i sig placerar mig i den arbetsfria klassen, som enligt Veblen hrstammar frn en aggressiv och konkurrenslysten krigarklass. Fr r inte min hemlighetsfullhet – i sjlva verket allas hemlighetsfullhet ifrga om vad de r “vrda” – en provokation, en primitiv utmaning i syfte att f dig att undra om du r lika mycket vrd som jag?
Nr jag rvde pengarna var min frsta tanke att grva ner dem. De skulle bli min frskring mot det, och jag mste ju se till att ingen skulle ta dem ifrn mig. I ett land som usa, dr varje medborgare kmpar fr sitt uppehlle utan sociala skyddsnt och dr alla i dag r nedtyngda av kreditkortsskulder, studieln, sjukfrskringsutgifter och den ensamhet som beror p att man aldrig hinner trffa ngon eftersom alla jobbar dygnet runt, gr man kanske klokt i att grva ned sina guldgg. Fr ven om det inte gick att kpa lycka t sig med dem s kan de kanske tminstone ge en lite lugn och ro.
Men det rckte inte lnge innan andra knslor trngde sig p: frestelser, begr, viljan till makt… Jag knde ett behov av att visa min frmgenhet genom att kpa saker som i sin tur skulle visa de andra hur rik och stark jag var. Jag ville uppn och utva den “rovlystnad” som enligt Veblen hr till den arbetsfria klassens frmsta knnetecken.
En av de saker jag bestmde mig fr att kpa var en tweedkavaj. Jag hade ju nog en gammal favoritkavaj, som signalerade att jag hrde till den akademiska tjnstemannaklassen. Den var dock inte av riktigt tweed utan av ett ganska hyggligt konstmaterial. Men eftersom jag nu rkade ha lite pengar ville jag skaffa mig en kavaj av kta harristweed, och inte bara vilken som helst kavaj av harristweed utan en tjock en, med mera tweed n i andra tweedkavajer. Jag ville ha en utmanande tweedkavaj som just genom sin tweedighet skulle visa att den var bttre (d.v.s. dyrare) n andra – och kanske genom sin elegans antyda att jag frn och med nu hrde hemma i en hgre kast.
I sin frsta och mest bermda bok, The Theory of the Leisure Class, 1899 (en frkortad version har utgetts p svenska med titeln Den arbetsfria klassen), presenterar Thorstein Veblen (1857-1929) sina ider med mrdande skrpa. Han talar om den arbetsfria klassens behov av att konsumera p ett stt som fr andra att knna sig fattiga. Detta kan bland annat ta sig uttryck i att man kper handgjorda varor i stllet fr industriellt producerade. Varfr? Fr att konsumenten knner sig frnrmad av “det vanliga”, “det massproducerade”. Orsaken r enkel: massproducerade varor r billiga medan handgjorda r dyra, och “utan att vare sig begrunda eller analysera saken har vi en knsla av att det som r billigt saknar vrde.” Men inte bara det: enligt reglerna fr “skrytkonsumtion” (conspicuous consumption), ett av Veblens mest lnglivade begrepp, hrmar vi dem som r verlgsna oss sjlva och konsumerar s mycket vi kan och mer n vi behver bara fr att spnna musklerna.
Medan jag skte efter den perfekta kavajen av harristweed mrkte jag att priserna varierade kraftigt, de skrddarsydda kavajerna kostade upp till 15 gnger mer n de maskintillverkade. En tid vervgde jag att flyga till Skottland, varifrn harristweed kommer, fr att f en skrddarsydd kavaj till ett lgre pris n i New York. Men min nskan att frvrva kavajen stod i konflikt med min instinkt att skydda mina pengar, och slutligen bestmde jag mig fr en standardkavaj. Men s jag skmdes! Jag hade varit feg, rdd fr att anvnda de dr pengarna som skulle ha gjort mig till universums hrskare. S kort efter att jag lmnat butiken med min nya “billiga” kavaj vnde jag om fr att inhandla en tweedkavaj till. Samtidigt lovade jag mig sjlv att om jag nnsin kom nra Skottland skulle jag lta sy en jacka t mig.
Uppenbarligen ansluter man sig inte till den arbetsfria klassen ver en natt, inte ens i sitt huvud.
Den arbetsfria klassen kunde bara ha skrivits i en ung kultur dr den akademiska pressen inte var s begrnsande som vid Europas baktunga universitet. Om man jmfr verket med Freuds Drmtydning, som utkom ett r senare, blir skillnaderna i de grundlggande antagandena bakom de tv verken uppenbara. Medan Freud anvnder de frsta hundra sidorna i sin bok till att finkamma varje klla om drmpsykologi fr att sedan driva sina egna ponger med en proseminariestudents humorbefriade nitiskhet har Veblens bok inte en enda fotnot, inte en referens till ett annat verk eller ens en bibliografi, och de exempel han framfr r f och sparsmakade. ven om han var mycket belst (han lr ha talat 26 sprk om man kan ta en beundrande student p orden) gmmer han sina fakta i svepande generaliseringar och fredrar att hellre kalla sig en briljant amatr n en forskare med akademiska meriter.
Och nd r boken verkligen banbrytande. Man kan t.o.m. finna frn till semiotiken i den. Ocks nr hans ekonomkollegor av “Chicagoskolan” underskte det som knnetecknade det urbana livet fann Veblen en tillskruvad gldje i att studera till synes triviala ting som grsmattor och spatserkppar, modefenomen och husdjur, fr att drur framdestillera teorier om socialt beteende. (Det r inte av en slump som han hrde till grundarna av New School for Social Research, som skulle bli mtesplats fr Adorno och Horkheimer.) Hr r till exempel hans analys av hunden:
Till sin personlighet r han den lortigaste av alla husdjur, till sina vanor den vmjeligaste. Drfr stter han upp en servil, svansande attityd gentemot sin herre samtidigt som han r bengen att tillfoga skada och olgenheter p alla andra. Hunden behagar oss genom att spela med vra aspirationer p att vara herre i huset, och eftersom han ocks r en utgift, och i allmnhet inte tjnar ngot produktivt syfte, har han frskrat sig om ett gott rykte hos mnniskan. Samtidigt associerar vi hunden med jakt – en meriterande sysselsttning och ett uttryck fr de rorika rovdjursimpulserna.
Det r bde originellt och lustfyllt, bde verdrivet och trffande. Stycket kunde inte ha skrivits av ngon annan n Veblen.
I all korthet handlar Veblens teori om den arbetsfria klassen om att det i ett avlgset “antropologiskt” frflutet – tminstone lika avlgset som de olika frhistoriska stadier som Freud postulerade i sina senare bcker – existerade en primitiv och idyllisk vrld som ena sidan knnetecknades av lttja och ineffektivitet och den andra av “sanningsenlighet, fredlighet, vlvilja och ett intresse fr mnniskor och ting som inte byggde p konkurrens eller resentiment”, med andra ord en rousseausk vrld av dla vildar vars tid gick t till att ta kokosntter och avla barn. Denna vrld var emellertid dmd att g under. Nr mer aggressiva grupper, i synnerhet mnniskor av den dolikokefala (ls ariska) typen, som enligt Veblen hrstammade frn Europa, ntrade scenen introducerades ocks “rovlystnaden”, d.v.s. konkurrensen och gandet, i vrlden:
Nr samhllet gr frn det fredliga vilda tillstndet till en mer rovlysten fas finner de konkreta bevisen p duktighet – troferna – en plats bland livets parafernalier. Bytet – troferna frn jakten eller verfallet – brjar vrdesttas som bevis p verlgsen makt. Aggression blir det fresprkade handlingssttet, och bytet tjnstgr som det frsta beviset p framgngsrik aggression.
En ny maktstruktur sg dagens ljus, med en verklass som undvek fysiskt arbete (eftersom det inte var tillrckligt aggressivt) fr att i stllet gna sig t krig, jakt, idrott och “vervakning av den religisa praktiken” – d.v.s. prstkallet. Idn om gandet brjade med att mnnen lade beslag p kvinnorna, vilka tillsammans med trlarna gjorde det vardagliga slavgrat, men s smningom utvidgades viljan att ga till att omfatta “ting svl som personer”. Eftersom gandet byggde p en nskan att visa sig starkare n andra snarare n p behoven, blev det mindre viktigt att ga det som var nyttigt n det som frvntades imponera p rivalerna i den sociala nringskedjan. “Skrytkonsumtion” och “skrytfritid” – det verdrivna och slsaktiga frvrvandet av ting eller sjlva tiden frvandlades till centrala vrden i samhllet.
I och med att den samhlleliga utvecklingen ledde till industriell aktivitet blev de rovlystna impulserna mer subtila och maskerade, men inte desto mindre nrvarande. Samhllets ideal blev nu ackumulation av egendom, vilket “i sig r bermvrt och sknker ra t garen”. Eftersom alla pverkas negativt av de rovlystna drivfjdrarna r alla ocks kroniskt otillfredsstllda: “begret efter egendom kan knappt tillfredsstllas i enskilda fall, och bevisligen kommer tillfredsstllandet av det genomsnittliga och allmnna begret efter egendom inte i frga.”
I sin bok koncentrerar sig Veblen p att analysera olika aspekter av denna “barbariska hgkultur” som bygger p gande och konkurrens. Hans grepp r fritt spinnande, pseudoantropologiskt, impressionistiskt snarare n vetenskapligt, men medan han vidareutvecklar sina frgestllningar kommer han med frutseende observationer till exempel om den frestende frndringen av kvinnans roll (frn ting till prydnadsfreml och vidare till en individ med ett strre behov av att vara duktiga n sina brder) och den ultimata upplsningen av patronvldet till frmn fr “sjllsa” brsbolag.
Den enda motvikt som han erbjuder samhllet, som han anser vara slsaktigt och ofta grymt, r mnniskans instinktiva frstelse fr yrkesskicklighet – viljan och behovet att tillverka saker. Fr Veblen symboliserar nmligen maskinen och ingenjren som konstruerar den en mer effektiv, mindre slsaktig livsstil, och det samhlle som bst understder deras existens vrderar samarbete framom konkurrens. Man kan frst varfr Veblen senare i livet sg en stjrna av hopp tndas i Sovjetunionen, ven om han inte trodde p Stalin och fredrog darwinism framom dialektisk materialism. Fljande stycke om “industriell effektivitet” hr till de mest optimistiska i Den arbetsfria klassen:
Det kollektiva intresset i alla moderna samhllen ligger i industriell effektivitet… Detta kollektiva intresse gagnas bst av hederlighet, flit, fredlighet, vlvilja, osjlviskhet och att man i strsta allmnhet erknner och frstr kausala samband utan att blanda in animistiska frestllningar eller ider om en gudomlig intervention bakom hndelsefrloppen. Mycket talar inte fr den mnskliga naturens sknhet, moraliska verlgsenhet eller vrde och ra enligt denna prosaiska bild, och det finns lite rum fr entusiasm fr den kollektiva livsstil som skulle resultera om dessa drag fick dominera. Men detta r inte den primra frgan. Framgngen fr ett modernt industrialiserat samhlle tillgodoses p bsta mjliga stt dr dessa drag frekommer, och den uppns i samma grad som det mnskliga materialet karakteriseras av deras innehav.
Efter Den arbetsfria klassen skrev Veblen ett antal andra bcker och verkade som universitetslrare. P det frigjorda 20-talet blev han tillrckligt bermd fr att under en kort period f sina ider analyserade p klubbar och i diskussionskretsar. Populr eller ej betraktade han sig sjlv som en outsider, och eftersom hans tnkande var osystematiskt och han till sin personlighet var en excentriker utvecklade han aldrig en diskurs kring vilken en skola kunnat uppst. Kanske var hans mest imponerande insikt negativ: av alla radikala tnkare var han den enda som frstod att den possessiva instinkten inte skulle frsvinna. Till skillnad frn Marx, som betraktade kapitalismen som ett historiskt vergngsstadium, jmfrde Veblen den med en mrk, outrotlig sida hos mnniskan.
Har saker och ting frndrats efter Veblen? Inte mycket. Antagligen r den strsta frndringen kollapsen av Sovjetunionen som han betraktade som det enda hoppet vad betrffar en viss grad av rationalitet och social nykterhet. Utan industri, menar Veblen, fr rovlystnaden hrska fritt. Och det r ocks ganska lngt vad som hnt. Vi behver bara tnka p den ocks med amerikanska mtt exceptionella girigheten p 90-talet d mnniskor inte investerade i konkreta ting utan abstraktioner; fixeringen vid kndisar som ett stt att skilja mellan mnniskor; den aldrig frut skdade skuldsttningen som amerikanerna byggt upp fr att inhandla mer och mer varor – allt detta passar som hand i handske i Veblens modell. Det faktum att allt i usa frn sport till skolor, frn konst till medicin har bolagiserats hr ocks till den utveckling som Veblen frutsg. Fastn den globala kapitalismen lovat att hja levnadsstandarden i fattiga lnder har den faktiska utvecklingen lika ofta lett till uppkomsten av “roffarbaroner” som inte r mindre giriga n de som en gng inspirerade Veblens kritik.
Den kanske mest intressanta frndringen – tminstone i usa – r att mnniskorna skt sig mot mitten, ocks de som hr till den arbetsfria klassen. Till exempel skolorna r mycket mindre exklusiva n p Veblens tid; hur dyra universitetsavgifterna n blivit r medelklassfamiljer villiga att ta p sig enorma skulder fr att snda sina barn till Harvard. Klassen av hantverkare och tjnare har till stor del frsvunnit, vilket innebr att de rikas och inte s rikas livsstil inte lngre skiljer sig s mycket frn varandra som de en gng gjorde. Man kan gna sig t hobbyn – tennis och segling o.s.v. – som en gng var reserverade fr de rika och bermda. ver hlften av landets befolkning verkar dela ideal med ett politiskt parti vars ledare stolt representerar “den arbetsfria klassen”, medan den arbetsfria klassen sjlv inte lngre har tid fr fritid. Ingen annan grupp i usa arbetar hrdare n den. Max Weber skulle kanske ha menat att detta var ett uttryck fr den protestantiska etiken, men jag tror att Veblen kommer nrmare sanningen: i en era d alla verklassnjen demokratiserats till den grad att de blivit “vanliga” kan man undra om det finns ett strre nje n “en dominerande aggression och den korrelerande massiviteten tillsammans med en hnsynslst konsistent knsla fr status”.
nd tycks inte detta gra oss lyckliga. Hellre n att njuta av vr perversa, aggressiva demokrati som pminner om den i Rom under dess sista dagar har vi blivit isolerade frn varand-ra till den punkt dr “frnvaron av sjlvfrkligande p andras bekostnad”, som Veblen sg som en mjlighet fr det industriella samhllet, nu verkar som en avlgsen drm. Jag talar utgende frn personliga erfarenheter. Det tog mig flera dagar att inse att jag kunde gra ngot annat med mitt arv n att kpa en tweedkavaj: jag kunde ha gett bort en del av det.
Published 1 April 2004
Original in English
Translated by
Jan-Erik Karlsson
Contributed by Ny Tid © Eurozine Ny Tid
PDF/PRINTNewsletter
Subscribe to know what’s worth thinking about.