Ny Eurozine partner diskuterar den ryska medelklassen
Tre högintressanta artiklar publicerade i vår nya partnertidskrift Neprikosnovennij Zapas försöker ringa in medelklassen: Fanns den i Sovjetimperiet? Hur ser den ut i dagens Ryssland?
Kan man säga att det existerade en medelklass i Sovjetunionen? Och vad karaktäriserar medelklassen i dagens Ryssland? Eurozines nya partner Neprikosnovennij Zapas har publicerat en rad artiklar kring dessa frågor, artiklar som ger olika svar på vad som verkligen kännetecknar medelklassen. Hur kan eller bör man alltså föreställa sig denna samhällsklass? I ett politiskt sammanhang, som en stabil grund för ett demokratiskt samhälle? I termer av dess konsumtion och köpkraft? Eller bör man kanske betrakta medelklassen enbart ur ett kulturellt perspektiv? Är medelklass vidare ett begrepp som så att säga appliceras av politiker och sociologer eller definierar medelklassen sig själv?
Maya Turovskaya beskriver i sin artikel “The Soviet Middle Class” ett slags vardaglig “handel”, som inte bara omfattar varor utan också kulturell kompetens och information. Någon “köpkraft” existerade knappast i Sovjetunionen och produkter som det var ont om kunde man bara få tag på genom kontakter och informella nätverk. På samma sätt var det med “den kulturella informationen”. Den sovjetiska medelklassen kan, eller kunde, därför inte definieras med hjälp av hårda ekonomiska data: det var istället kulturkonsumtionen – det vill säga tillgången till “finkultur” – som karaktäriserade och definierade detta samhällsskikt.
I “Proposed Circumstances” ifrågasätter Revekka Frumkina detta resonemang. “Kultur” fungerade i Sovjetunionen visserligen som ett sätt att försvara och bevara “sin personlighet”, men den utgjorde inte någon existentiell nödvändighet – också de som inte hade tillgång till “finkulturen” klarade sig utmärkt med hjälp av smarta transaktioner och ett utbrett kontaktnät.
Båda dessa artiklar förmedlar personliga erfarenheter av många olika och ofta motsägelsefulla typer av ekonomiskt utbyte, samtidigt beskriver de hur det alls var möjligt för något som skulle kunna kallas en medelklass att överleva i ett system där tillgången på i stort sett allting var ytterst begränsad.
I den tredje artikeln – en intervju med Sergei Parkhomenko – handlar det istället om medelklassen i dagens Ryssland. I kölvattnet av den nya marknadsekonomin har det uppstått en speciell miljö som inte fanns tidigare, menar Parkhomenko. Inte desto mindre måste man fortfarande använda sig av flera olika kriterier då man försöker ringa in medelklassen. Ekonomiska indikatorer är lika viktiga som kulturella faktorer: ökande geografisk mobilitet, ett större urval av konsumtionsvaror och tjänster, ökad tillgång tillgång till underhållning, den accelererande urbaniseringen och moderniseringen, allt detta har i grunden förändrat det sätt på vilket medelklassen betraktar sig själv och omvärlden.
Det är intressant att konstatera att Parkhomenko faktiskt tillbakavisar tanken på en sovjetisk medelklass. Sovjetsystemet var, menar han, alltför reglerat och statiskt för att det skulle kunna uppstå en medelklass i ordets rätta bemärkelse, vilket han menar förutsätter vissa ekonomiska friheter, välstånd, social och geografisk rörlighet, faktorer som på det hela taget inte existerade i Sovjetunionen.
En stabil och tillförlitlig medelklass, säger Parkhomenko, är grunden för ett demokratiskt samhälle och utgör ett vaccin mot varje form av diktatur. Detta betyder alltså att någon medelklass inte kan ha funnits under Sovjetregimen, så som Maya Turovskaya och Revekka Frumkina hävdar.
Så, vem har rätt? Hur skall medelklassen egentligen definieras? Är en definition som utgår från konsumtionen av “finkultur” obsolet och romantisk? Är Parkhomenko å andra sidan alltför snabb med att applicera de definitioner som utvecklats i de kapitalistiska demokratierna i väst? Med tanke på de enorma förändringar som utvecklingen sedan början på 90-talet har inneburit för de sociala strukturerna i Ryssland kan det kanske till och med vara så att båda definitionerna är riktiga…
De tre artiklarna finns nu att läsa i Eurozine.
Eurozine ed.
Maya Turovskaya
The Soviet Middle Class (en)
Maya Turovskaya examines what constituted the “Soviet middle class’ survival kit”. In a society in which even basic commodities had to be secured through a series of complex and lengthy exchanges, not luxury goods but the enjoyment of culture was at the core of the middle class identity.
Revekka Frumkina
Proposed Circumstances (en)
Revekka Frumkina investigates the point made by Maya Turovskaya in her article “The Soviet Middle Class”. Frumkina argues that while culture was a central concern, cultural status could not necessarily be conversed into commodities and services.
Sergei Parkhomenko
The Middle Class: Expenditure Structure and Self-Understanding (en)
Sergei Parkhomenko argues that a new middle class is emerging in Russia but its definition depends on much more than just economic factors. A changing self-perception plays a vital part in reshaping the economic and social structures of the Soviet Union. How will this affect the democratisation of the Russian society?
Published 31 August 2002
Original in English
© eurozine
PDF/PRINTNewsletter
Subscribe to know what’s worth thinking about.