Büyük teknoloji efendilerinden nasıl kurtuluruz?

Bu yeni Standart Zaman Bölümünde Teknoloji Devleri, düzenleme eksikliği ve Avrupa’nın bu konuda neler yapabileceği hakkında konuşuyoruz.

İnternet tartışmasız insanlığın en büyük icatlarından biridir – saban, tuvaletler, demokrasi ve Tomatan (koşucular için yorgunlukla mücadele etmek üzere tasarlanmış insansı bir domates dağıtma robotu. Evet, bunu bile hallettik!)

Parmaklarımızın ucunda bizden önceki tüm insan nesillerinden daha fazla bilgi ve bağlantı olmasına rağmen, bu durum yüzümüze patladı. Dijitalleşme dünyamızı alt üst etti ve ister inanın ister inanmayın: her şey iyi değil.

Dijitalleşme hayatımızın her alanına nüfuz ediyor. Dijital formatta yeni bir sanayi devrimi gibi, ancak eski sanayi devriminde olduğu gibi, kapitalizm bize tasma takmayı başardı.

Accord Hotels’in CEO’su Sebastian Bazin bunu şöyle tanımlıyor: ‘Sektörde bir mutasyon yaşıyoruz – bu sadece bir dönüşüm değil. Bu bir mutasyon. ‘ diyerek otelcilik sektörünü yeniden şekillendirdiğini düşündüğü Booking.com’a atıfta bulunuyor – bu eğilim her yerde görülebilir.

Dijitalleşmenin olumsuz yanlarından bahsettiğimizde, Amazon sık sık karşımıza çıkıyor. Rekabeti ezmeyi ve fiyatları ölçmeyi başaran dünyanın en büyük e-ticaret platformu. Peki nasıl başarılı oldular? Elbette işçilere düşük ücret ödeyerek!, Zorlayıcı çalışma koşulları ve sendika kapatma görünüşe göre teknoloji devinin modus operandi’si haline geldi. Amazon’un artan teslimat hacmi aynı zamanda çok fazla ekstra kirlilik ve atığı da beraberinde getiriyor. Şirket birçok etik, ekonomik ve ekolojik soruyu da beraberinde getiriyor.

Ama Amazon yalnız değil. Apple, Meta, Microsoft ve Alphabet (Google’ın ana şirketi) ile birlikte dünyaya hükmeden en büyük beş BT Şirketinden biridir. Bu devleri duymamış olsanız bile, onları kullanıyorsunuz.

Peki internet, bağımsız hobi blogcuları ve kendi kendine yardım forumlarından günümüzün Büyük Teknoloji çılgınlığına nasıl evrildi?

Büyük Teknoloji terimi 2013 yılı civarında, ekonomistlerin düzenleme eksikliğinin dijital piyasalarda güç yoğunlaşmasına yol açabileceği uyarısında bulunmasıyla dolaşıma girmiştir. 2007-2008 finansal krizinin ardından, geleneksel iş modelleri zorlanırken, dijital reklamcılık ve perakendecilik bir atak yaptı ve bu alanları yeni bir nesil olan Y kuşağı arasında kolonileştirdi.

Terim, Rusya 2016 ABD seçimlerine Rus müdahalesi soruşturması, kullanıcı verilerinin yasadışı ticareti şirketlere siyasi kararları etkileme fırsatı verdiğinde.

Açıkça görülüyor ki, Büyük Teknoloji çok büyük bir güce sahip. Ve asıl soru şu: Bu güç KİMİN elinde?

Tamam, Mark Zuckerberg dijitalleşmeyi tek başına elinde tutmuyor, ancak dünyanın en zengin 4. adamı, Facebook’un ve Instagram ve WhatsApp’ın da dahil olduğu Meta Platformlarının Kurucu Ortağı. Kendisi kesinlikle bu oyundaki kilit oyunculardan biri. Takip etmek isteyebileceğiniz diğer kişiler Apple için Tim Cook, Microsoft için Satya Nadella, Alphabet için Sundar Pichai ve Amazon için Andy Jassy.

Mevcut Büyük Teknoloji saltanatı, dikkatinizi ele geçirmeye, bağımlılıklar yaratmaya ve verilerinizi reklamcılara satmaya dayalı iş modelleriyle çalışıyor.

Ama dikkat gerçekten bir para birimi değil, değil mi? Konu dikkatimizi çekmek olduğunda Büyük teknoloji şirketleri için basit bir gerçek var: Asla yeterli olmayacak!

Belki de bu şirketler, daha derin kullanıcı bağlılıkları yaratacak algoritmalar bulmak için psikolog istihdam etmek yerine terapiye gitmelidir .

Peki teknoloji devinin gücü nasıl düzenlenmeli? ABD uzun zamandır dijital ticareti kapsamlı bir şekilde düzenleme konusunda isteksiz davranıyor. 90’lı yıllarda bu tutum, yeni bir endüstrinin büyümesini teşvik etmek içindi. Bugün bu, felç edici bir eksikliktir.

Bununla birlikte AB, düzenlemelere çok düşkündür ve müşteri korumaları, veri ve güvenlik düzenlemelerinde başı çekmektedir ve şimdi yeni dönemlerinde dijital politika alanına daha da derinlemesine müdahale etmeyi ummaktadır.

Bu yüzden bu kez Brüksel’e giderek bu politikaları şekillendiren kişilerle Avrupa Parlamentosu’nun kendi stüdyosunda bir araya geldik.

Alice Stollmeyer Defend Democracy‘nin Kurucusu ve İcra Direktörüdür. Eski bir politika danışmanı ve dijital stratejist olarak, şu anda hibrit tehditler olarak da bilinen demokrasi, teknoloji ve keskin güç üzerine çalışıyor.

Christian Ehler 2004 yılından bu yana Avrupa Halk Partisi’ni temsilen Avrupa Parlamentosu üyesi olarak görev yapan bir Alman siyasetçidir. 2022’den bu yana parlamentonun STOA olarak adlandırılan Bilim ve Teknolojinin Geleceği Paneli’ne başkanlık ediyor. Yine de Büyük Teknoloji konusunda soğukkanlı görünmüyor ve bizi ilk etapta Parlamento’ya davet eden de oydu.

Karen Melchior Danimarkalı bir siyasetçi ve 2019-2024 Avrupa Parlamentosu’nun giden üyesidir. Avrupa Parlamentosu’ndaki en büyük üçüncü siyasi grup olan Renew Europe‘un bir parçası olarak görev yapmıştır.

Standard Time talk show S2E05: How we survive big tech overlords

 

Yaratıcı ekip

Réka Kinga Papp çapa

Daniela Univazo yazar-editör

Merve Akyel sanat yönetmeni, Eurozine

Szilvia Pintér yapımcı

Priyanka Hutschenreiter proje yöneticisi

Julia Sobota altyazıları ve çevirileri

Zsófia Gabriella Papp dijital yapımcı

 

Yönetim

Judit Csikós finans

Réka Kinga Papp genel yayın yönetmeni

Csilla Nagyné Kardos ofis yönetimi

 

Video Ekibi

Brüksel’deki Voxbox Multimedya Stüdyoları

Gergely Áron Pápai fotoğrafçılık

Üretim Sonrası

Nóra Ruszkai video editörü

István Nagy baş video editörü

Milán Golovics diyalog editörü

 

Sanat

Victor Maria Lima animasyon

Crypt-of-Insomnia tema müziği

 

Hosted by

Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu

 

Linkler :

Tomatan, Koşucular İçin Yorgunlukla Mücadele Etmek Üzere Tasarlanmış İnsansı Bir Domates Dağıtım Robotu

Dijital Liderlik ve Dijital Dönüşüm | Nelson Phillips | TEDxHessle

Amazon Çalışanları Yiyecek ve Kirayı Karşılamak İçin Mücadele Ettiklerini Söylüyor

https://www.pressrelations.com/files/de/prmagazin/prmagazin_1906_TheBigFive.pdf

Big Tech’s Overpowering Influence: Piyasalar ve Paranız İçin Riskler

Yeni rapora göre sosyal medya siyasi davranışlarımızı etkiliyor ve demokrasilerimiz üzerinde baskı oluşturuyor

İşte Rusya’nın 2016 Karışması Hakkında Şimdiye Kadar Bildiklerimiz

Kaliteli Zaman, Big Tech Tarafından Size Getirildi

Sosyal Medya Algoritmalarının İnternet Kullanıcı Davranışları Üzerindeki Etkisi

Teknoloji şirketleri bizi kendilerine bağlamak için “ikna edici tasarım” kullanıyor. Psikologlar bunun etik olmadığını söylüyor.



Translated by
Display Europe
Co-funded by the European Union
European Union

Translation is done via AI technology. The quality is limited by the used language model.

Published 14 November 2024
Original in English

Newsletter

Subscribe to know what’s worth thinking about.

Related Articles

Cover for: European elections: A coming of age?

France’s snap elections are the most spectacular sign that EU elections now matter. But whether the far right’s shift from fundamental opposition towards reform from within politicizes the EU in a positive way depends on the centre’s readiness to hold its ground.

Discussion