Hoe we grote techneuten overleven

In deze nieuwe Standard Time-aflevering praten we over techgiganten, het gebrek aan regelgeving en wat Europa eraan kan doen.

Het internet is misschien wel een van de grootste uitvindingen van de mensheid – naast de ploeg, toiletten, democratie en De Tomatan (een humanoïde robot die tomaten uitdeelt aan hardlopers om vermoeidheid tegen te gaan. Ja, zelfs die hebben we gedekt!)

Ondanks het feit dat we meer informatie en verbindingen binnen handbereik hebben dan welke menselijke generatie voor ons dan ook, is het in ons gezicht opgeblazen. Digitalisering heeft onze wereld op zijn kop gezet en geloof het of niet: het is niet allemaal goed.

De digitalisering dringt door in elk deel van ons leven. Het is als een nieuwe industriële revolutie in digitaal formaat, maar net als de oude industriële revolutie is het kapitalisme erin geslaagd om ons aan het lijntje te houden.

De CEO van Accord Hotels, Sebastian Bazin, beschreef het als volgt: We gaan door een mutatie in de industrie – het is niet alleen een transformatie. Het is een mutatie.‘ verwijzend naar Booking.com, dat volgens hem de hotelindustrie een nieuwe vorm heeft gegeven – een tendens die overal te zien is.

Als we het hebben over de nadelen van digitalisering, duikt Amazon vaak op. Het grootste e-commerce platform ter wereld dat erin is geslaagd om de concurrentie te verpletteren en de prijzen te meten. En hoe zijn ze daarin geslaagd? Door werknemers onder te betalen natuurlijk!, Gruwelijke arbeidsomstandigheden en vakbondsonderdrukking lijken de modus operandi van de techgigant te zijn geworden. Amazons toegenomen leveringsvolume brengt ook veel extra vervuiling en afval met zich mee. Het bedrijf roept heel wat ethische, economische en ecologische vragen op.

Maar Amazon is niet alleen. Ze zijn een van de vijf grootste IT-bedrijven die de wereld domineren, samen met Apple, Meta, Microsoft en Alphabet (het moederbedrijf van Google). Zelfs als je nog nooit van deze giganten hebt gehoord, gebruik je ze.

Hoe is het internet geëvolueerd van onafhankelijke hobbybloggers en zelfhulpforums tot de huidige Big Tech gekte?

De term Big Tech begon rond het jaar 2013 te circuleren, toen economen waarschuwden dat het gebrek aan regelgeving zou kunnen leiden tot een machtsconcentratie in digitale markten. In de nasleep van de financiële crisis van 2007-2008, toen conventionele bedrijfsmodellen het moeilijk hadden, sloegen digitale reclame en detailhandel toe en koloniseerden deze gebieden onder een opkomende generatie – millennials.

De term kreeg een nieuw sinister tintje na deonderzoek naar Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen van 2016, toen de illegale handel in gebruikersgegevens de bedrijven de kans gaf om politieke beslissingen te beïnvloeden.

Het is duidelijk dat Big Tech veel macht heeft vergaard. En de echte vraag is: WIE heeft die macht?

Okay, Mark Zuckerberg heeft de digitalisering niet in zijn eentje in handen, maar hij is de 4e rijkste man ter wereld, medeoprichter van Facebook en Meta-platforms, waaronder Instagram en WhatsApp. Hij is zeker een van de hoofdrolspelers in dit spel. Andere mensen die je misschien in de gaten wilt houden zijn Tim Cook voor Apple, Satya Nadella voor Microsoft, Sundar Pichai voor Alphabet en Andy Jassy voor Amazon.

De huidige Big Tech heerschappij werkt met bedrijfsmodellen gebaseerd op het kapen van je aandacht, het creëren van afhankelijkheden en het verkopen van je gegevens aan adverteerders.

Maar aandacht is niet echt een valuta, toch? Er is één simpele waarheid voor grote techbedrijven als het gaat om onze aandacht: Het zal nooit genoeg zijn!

Misschien moeten deze bedrijven maar eens in therapie gaan in plaats van psychologen in dienst te nemen om algoritmes te vinden waarmee gebruikers zich nog dieper aan ons kunnen hechten.

En hoe reguleren we de macht van de techgigant? De VS is lange tijd terughoudend geweest om digitale zaken grondig te reguleren. In de jaren 90 was deze houding bedoeld om de groei van een nieuwe industrie aan te moedigen. Vandaag de dag is het een verlammend tekort.

De EU is echter een sucker voor regulering en loopt voorop in klantbescherming, data- en veiligheidsvoorschriften, en hoopt nu in hun nieuwe cyclus nog dieper in te grijpen op het gebied van digitale politiek.

Dus deze keer gingen we naar Brussel om te zitten met de mensen die dit beleid vormgeven – in de eigen studio van het Europees Parlement.

Alice Stollmeyer is de oprichter en uitvoerend directeur van Defend Democracy. Als voormalig beleidsadviseur en digitaal strateeg werkt ze nu aan democratie, technologie en scherpe macht, ook bekend als hybride bedreigingen.

Christian Ehler is een Duits politicus die sinds 2004 lid is van het Europees Parlement en de Europese Volkspartij vertegenwoordigt. Sinds 2022 is hij voorzitter van het parlementaire panel voor de toekomst van wetenschap en technologie, STOA genaamd. Hij lijkt echter niet stoïcijns te zijn over Big Tech, en hij is degene die ons in de eerste plaats heeft uitgenodigd in het Parlement.

Karen Melchior is een Deens politica en aftredend lid van het Europees Parlement 2019-2024. Ze maakte deel uit van Renew Europe, de op twee na grootste politieke fractie in het Europees Parlement.

Standard Time talk show S2E05: How we survive big tech overlords

 

Creatief team

Réka Kinga Papp anker

Daniela Univazo schrijver-redacteur

Merve Akyel art director, Eurozine

Szilvia Pintér producent

Priyanka Hutschenreiter projectmanager

Julia Sobota bijschriften en vertalingen

Zsófia Gabriella Papp digitaal producent

 

Beheer

Judit Csikós financiën

Réka Kinga Papp hoofdredacteur

Csilla Nagyné Kardos kantoor administratie

 

Video crew

Voxbox Multimedia Studios in Brussel

Gergely Áron Pápai fotografie

Postproductie

Nóra Ruszkai video-editor

István Nagy hoofd video editor

Milán Golovics dialoog editor

 

Kunst

Victor Maria Lima animatie

Crypt-of-Insomnia themamuziek

 

Hosted by

Het Europees Parlement in Brussel

 

Links :

De Tomatan, een mensachtige tomaat-uitdelende robot voor hardlopers, ontworpen om vermoeidheid tegen te gaan

Digitaal leiderschap vs digitale transformatie | Nelson Phillips | TEDxHessle

Amazon werknemers zeggen dat ze moeite hebben om eten en huur te betalen

https://www.pressrelations.com/files/de/prmagazin/prmagazin_1906_TheBigFive.pdf

De overweldigende invloed van Big Tech: Risico’s voor de markten en uw geld

Sociale media beïnvloedt ons politieke gedrag en zet onze democratieën onder druk, blijkt uit nieuw rapport

Hier is wat we tot nu toe weten over de Russische inmenging in 2016

Kwaliteitstijd, u aangeboden door Big Tech

De invloed van algoritmen voor sociale media op het gedrag van internetgebruikers

Techbedrijven gebruiken “persuasive design” om ons aan de haak te slaan. Psychologen zeggen dat het onethisch is.



Translated by
Display Europe
Co-funded by the European Union
European Union

Translation is done via AI technology. The quality is limited by the used language model.

Published 14 November 2024
Original in English

Newsletter

Subscribe to know what’s worth thinking about.

Related Articles

Cover for: Occupied futures

Occupied futures

Algorithmic apparatuses and neo-colonial imperatives

Modern warfare, currently playing out in the Middle East, relies on algorithms that often foreshadow further violence. But is the predilection for predicting attacks more a deterrent or provocation? And is managing risk a matter of neo-colonial imperialism rather than defence?

Discussion