Kan kunst ons redden?

In de Standard Time Talk show van vandaag zetten we koers naar het Europees Paviljoen: een kunstproject en tentoonstelling die de toekomst van Europa, identiteit en de brandende vraag onderzoeken: kunnen we de Europese cultuur begrijpen door middel van kunst?

Je vraagt je misschien af in deze barre tijden waarin we leven, zij aan zij van conflicten, oorlog en genocide – hoe kan er ruimte zijn om zelfs maar over kunst na te denken?

Wel, zoals Picasso het zou zeggen: “Kunst is de leugen die ons in staat stelt de waarheid te realiseren. Kunst is een weerspiegeling van onze ideeën en heeft de vitale rol om ze uit te dagen.

Het idee van het Europees Paviljoen is eenvoudig: op kunstbeurzen beheren individuele landen de tentoonstellingen, wat van grote invloed is op wat ze laten zien en hoe ze hun culturen inkaderen. Maar als deze logica klopt, zou Project Europa dan niet zijn eigen paviljoen moeten hebben?

Dat doet het nu, dankzij de European Cultural Foundation – ook onze oprichter en financier bij Display Europe, en de mensen die deze talkshow mogelijk maken.

Het thema voor het Europese Paviljoen is dit jaar Liquid becomings, waarin vier aangepaste boten vier grote Europese rivieren bevaren: De Taag, de Wisla, de Rijn en de Donau. De vier reizen doorkruisen 11 landen en leggen 1400 kilometer af met de kunstenaars als passagiers en scheppers.

De boot werkt als een verblijfplaats voor visuele en uitvoerende kunstenaars, schrijvers, architecten en ontwerpers om aan hun projecten te werken totdat ze de eindbestemming bereiken: een driedaags festival in Lissabon van 7 tot 9 november. Alle kunstenaars mogen hun kunst presenteren, maar het belangrijkste is: veel Pastel de Nata eten! .

Maar het gesprek van vandaag gaat niet alleen over gebak. Geloof het of niet, maar dit project raakt aan grotere vragen. Samen met de initiatiefnemers en curatoren van het Europese Pavillon praten we over kunst. Wie is een kunstenaar? Welke rol speelt kunst in de tijdgeest? En: kan kunst ons redden?

 

Gast Bios:

Naomi Russell is de oprichter van Agora Now en de hoofdcurator van het Europees Paviljoen 2024. Ze is een creatief producent, curator, bewegingsbouwer, activist, adviseur en ondernemer die heeft gewerkt met veel van ‘s werelds toonaangevende culturele instellingen en kunstenaars in de podiumkunsten disciplines.

TITEL: Naomi Russell Lead Curator of the European Pavillion

Viktor Vejvodais geboren in Praag, Tsjecho-Slowakije.Hij studeerde daar aan de Academie voor Schone Kunsten en studeerde af in de studio Nieuwe Media. Hij is vooral geïnteresseerd in de ecologie van consumptie, perifere en vergeten kennis en vragen over waarde en improvisatie.

TITEL: Viktor Vejvoda kunstenaar, deskundige op het gebied van nieuwe media

Marija Balubdžić, is een muzikante uit Belgrado die optreedt onder het alias Umbra. In haar op improvisatie gebaseerde composities gebruikt ze stem, keyboards en elektronica. Marija is de componist van de Liquid Becomings soundtrack, Motility.

Creatief team

Réka Kinga Papp anker

Daniela Univazo schrijver-redacteur

Merve Akyel art director, Eurozine

Szilvia Pintér producent

Priyanka Hutschenreiter projectmanager

Julia Sobota bijschriften en vertalingen

Zsófia Gabriella Papp digitaal producent

 

Beheer

Judit Csikós financiën

Réka Kinga Papp hoofdredacteur

Csilla Nagyné Kardos kantoor administratie

 

Video crew

Voxbox Multimedia Studios in Brussel

Gergely Áron Pápai fotografie

Postproductie

Nóra Ruszkai video-editor

István Nagy hoofd video editor

Milán Golovics dialoog editor

 

Kunst

Victor Maria Lima animatie

Crypt-of-Insomnia themamuziek

 

Hosted by

De CDU-bibliotheek, Hongarije

 

 

Artikelen:

https://culturalfoundation.eu/programmes/european-pavillion/



Translated by
Display Europe
Co-funded by the European Union
European Union

Translation is done via AI technology. The quality is limited by the used language model.

Published 30 October 2024
Original in English

In collaboration with

Share article

Newsletter

Subscribe to know what’s worth thinking about.

Related Articles

Cover for: Baltic-German queer

Baltic-German queer

Vikerkaar 3/2024

Queer histories in Estonia(n): featuring 19th-century writing defying heteronormative expectations; why ‘cis-gender’ is a useless concept; Russian-speaking LGBT+ activism; and a history of trans rights in Spain.

Cover for: Culture strikes back

Slovakia’s right-wing nationalist minister Martina Šimkovičová is waging an ideological war on the country’s independent arts and media sector, targeting cultural institutions, discriminating against LGBTQIA+ organizations. Though fearing for their safety, cultural workers are fighting back via collective action, supporting those on strike.

Discussion