Трка са временом и преваром

Милијарде грантова намењених помоћи државама чланицама након ЦОВИД-19 потичу из ЕУ фонда за опоравак и отпорност. Али потенцијално лажно коришћење средстава и забринутост око транспарентности доводе у питање интегритет РРФ-а – и саме ЕУ.

У јеку пандемије ЦОВИД-19, Европска унија (ЕУ) је покренула свој најамбициознији план опоравка од Марсхалловог плана. Фонд за опоравак и отпорност (РРФ), камен темељац иницијативе НектГенератионЕУ, обећао је невероватних 723 милијарде евра грантова и зајмова државама чланицама. 

Сада, како се ближи рок до 2026. године, поставља се критично питање: да ли ће ова средства испунити обећање да ће Европу поново поставити на ноге или ће уместо тога изазвати кризу поверења међу грађанима ЕУ и понудити крајњој десници лаку мету у њеној текућој кампањи против ЕУ?

Програм се суочава са све већом контролом његове транспарентности, рањивости на преваре и изазова повезаних са његовом имплементацијом. Постоје и питања у вези са интегритетом РРФ-а, као што показује низ недавних случајева преваре. 

У јуну 2024. године, Европско јавно тужилаштво (ЕППО) је ухапсило три осумњичена коловође злочиначке организације створене да превари фонд. Група је наводно основала компаније или преузела неактивне – од којих неке нису имале физичке канцеларије или нису поднеле никакве пореске пријаве више од 20 година – да би се пријавиле за средства РРФ-а. Група је успешно добила почетне уплате од око 490.000 евра, пре него што је одмах пренела новац са банковних рачуна компанија. 

[цаптион ид=”аттацхмент_31917″ алигн=”алигнноне” видтх=”1599″] Постер ‘НектГенератионЕУ’ на фасади зграде Берлаимонт, Брисел 2021. године. Европска комисија преко Викимедиа цоммонс.[/цаптион]

Овај случај дошао је након још једне велике операције ЕППО у априлу 2024. године, у којој су ухапшене 22 особе у четири земље: Италији, Аустрији, Румунији и Словачкој. Они су тренутно под истрагом због њихове наводне умешаности у организацију за коју се сумња да је преварила италијански РРФ од 600 милиона евра током две године.

Чланови ове организације су аплицирали за бесповратне грантове за подршку дигитализацији, иновативности и конкурентности малих и средњих предузећа, са циљем да им помогну да прошире своје пословне активности на инострана тржишта.  

Ови инциденти нису изоловани. Годишњи извештај ЕППО-а за 2023. открио је 233 активна истрага о превари у вези са РРФ у државама чланицама ЕУ – четврти највећи број активних истрага ЕППО-а о програму ЕУ. Од ових 233 истраге, запањујућих 179

Translated by
Display Europe
Co-funded by the European Union
European Union

Translation is done via AI technology. The quality is limited by the used language model.

Published 5 September 2024
Original in English
First published by Eurozine

© Raluca Besliu / Eurozine

PDF/PRINT

Newsletter

Subscribe to know what’s worth thinking about.

Related Articles

Cover for: Getting that bread

The gig economy is undermining labour rights rapidly, but the conventional protections around employment have been eroding for decades. We talk labour migration, the gendered division of unpaid tasks, and the history of the workers’ movement on our latest episode.

Cover for: Unaccountable Europe

Unaccountable Europe

How (un)democratic is the EU?

Democracy is being denied by the EU’s leaders. At fault are not ‘Brussels bureaucrats’ but the member states and their representatives. Lack of transparency makes legislation vulnerable to lobbying and enables national interests to be put before the European common good. Preventing Eurosceptic reaction means democratizing the European legislature.

Discussion