Ажурирање општег знања

С обзиром на пораст популистичког скептицизма научних експерата и конвенционалне мудрости, одобреним истраживањима су потребна поуздана средства да допру до што шире публике. Може ли Опен Аццесс, који пружа бесплатан материјал читаоцу, да превазиђе кризу финансирања и проблеме са лиценцирањем како би помогао да се убрза зелена транзиција?

Да ли сте се икада запитали како се резултати научних истраживања пишу, објављују, шире и, у неким случајевима, на крају прихватају као конвенционална мудрост? Како ти опскурни академски чланци у часописима који се тешко памте доприносе нашем свакодневном разумевању света око нас? Да ли сте збуњени како наука данас каже једну ствар да би се сутра преокренула?

Ако јесте, нисте сами. Научници и научници вековима се боре око тога како да обезбеде квалитет и строгост и како да пруже најбоље могуће знање. Разлика је сада у томе што имамо боље алате за помоћ у процењивању и процени онога што је постало прави цунами „знања“.
Принцип „бесплатно“
[цаптион ид=”аттацхмент_31829″ алигн=”алигнноне” видтх=”1024″] Пољубац, Рене Магрит, 1951, Музеј лепих уметности, Хјустон. Фотографија Роба Кордера преко

Translated by
Display Europe
Co-funded by the European Union
European Union

Translation is done via AI technology. The quality is limited by the used language model.

Published 26 August 2024
Original in English
First published by Eurozine

© Frances Pinter / Eurozine

PDF/PRINT

Newsletter

Subscribe to know what’s worth thinking about.

Related Articles

Cover for: A European elephant in the room

A European elephant in the room

On public space, ecology and the lands of Europe: a conversation with Tim Flannery

Europe has never been a place for racial or environmental purity. Situated at a crossroads of the world, it has always been characterized by change and hybridisation. Palaeontologist Tim Flannery calls for reinventing the commons and bringing elephants back to Europe.

Cover for: The commons versus capitalism

Once referring to natural resources and collectively managed land, the notion of the ‘commons’ has expanded across cultural, scientific and digital realms. Can commonality dodge the threat of capitalist exploitation and develop into an organizational principle for complex societies?

Discussion